İletişimciler İşsizliğe Mezun
- Ajans İris
- 4 Kas 2021
- 2 dakikada okunur
Her yıl işsizliğe mezun olan İletişim Fakültesi öğrencilerinin sayısı binlerce kişiyi buldu. İş bulma kaygısı gençleri depresyona sürüklüyor.
Ülkede her geçen dönem artan işsizlik sorunu, üniversite okuyan ve yeni mezun olan öğrencileri strese sokmaya devam ediyor. İş sahasının azalması ve özellikle İletişim Fakültesi mezunlarının kendi alanlarında çalışamayacak duruma gelmesi fakülteye olan güveni ve ilgiyi azaltmakta.
“Ben Ne Yapabilirim ki Şimdi”
Anadolu Üniversitesi İletişim Tasarımı ve Yönetimi bölümünden bu yıl mezun olan Selin Şişoğlu, okulunda son seneye geldiğinden itibaren iş alanındaki yetersizliği, bölümündeki eksiklikleri ve ekonomik şartların giderek kötüleşmesini her düşündüğünde “Ben ne yapabilirim ki şimdi" dediğini belirtti.
Çevresindeki kişilerin iş bulmanın zaten zor olduğu Türkiye’de İletişim mezunu olarak ne yapacağını sürekli dile getirmesinden bunaldığını aktaran Selin Şişoğlu
“Bana göre en büyük sorun iş tanımı, bölüm açıklaması ve gerçeğinin uyuşmaması. İletişim Tasarımı ve Yönetimi mezunu birisine halkla ilişkilerden, grafik tasarımına kadar birçok alanda iş imkanı var gibi görünüyor ancak dört yıllık bölüm bile bunun için yeterli değil. Aldığımız eğitim bizi mezun olduğumuzda ne yapabiliyor? Asgari ücretin bile altında teklif edilen maaşlar, sözleşmesiz çalışma teklifleri ve belli olmayan fazladan iş yükünü hak gören patronlarla İletişimci olarak çalışmak; toplumla medya arasında bağ kurmaktan öte imaj olarak güzel görünen bir sömürü düzeni"
şeklinde konuştu.

İletişim Fakültesi mezunu çoğu öğrencinin kendi alanında iş bulamadığı gerçeğini ve geçim sıkıntısıyla beraber baskıyı da son zamanlarda daha çok hissettiğini aktaran Şişoğlu, son olarak şunları söyledi:
"Eskişehir, Aydın hatta İzmir'de bile örneğin İletişim Uzmanı olarak iş bulabilmek neredeyse imkansız, çoğu iş ilanı da tecrübe istiyor. Ben bir yerden başlayamazsam nasıl iş deneyimim olabilir ki? Elimizden geldiğince biz öğrenciler olarak kendimizi geliştirmeye çalışıyoruz ama yetmiyor. Mezun olduktan sonra işsizlik kapıda bekliyor, markette çalışan kaç tane üniversiteli var? Daha önce de belirttiğim gibi bölümün ve iş tanımının sunduğunun karşılığı yok. Emeğimizin, yıllarımızın da yok. Ben İletişim mezunu genç bir birey olarak başvurduğumda en aza tamah etmemi bekliyorlar. Bu durumun düzelmesi için ne yapılır ona odaklanılması lazım. Fakültemiz ve İletişim bölümleri işsizliğin kapısı olarak değil, yetkinliği ve saygınlığı olan bir medya, halkla ilişkiler alanı olarak anılması lazım”.
Haber: Türkan Şişoğlu
Comments