İzmir'in Yaya Kaldırımları İşgal Altında
- Ajans İris
- 24 Ara 2021
- 2 dakikada okunur
İzmir’in birçok semti gibi Karşıyaka ve Bostanlı’daki birçok cadde ve sokak esnaf tarafından işgal altında.
Herhangi bir hakkı ve tasarrufu bulunmazken esnafların, kamusal alanlar arasında yer alan yaya kaldırımlarını ve caddeleri, halkın kullanımını engelleyecek şekilde işgal etmesi neredeyse olağan bir davranış haline gelmiş durumda. İnsanların yaya kaldırımında yürümesini engelleyen ve bazen cadde genişliğini yarıya indiren bu tür işgaller, halkın haklı olarak şikayetine yol açıyor. Özellikle cadde üzerinde yer alan lokanta ve restoranların yaya kaldırımına masa ve sandalye koyarak müşteri ağırlaması yaya vatandaşların kaldırımda yürümesine olanak tanımazken, cadde üzerinde yürümelerine neden olarak insanların can güvenliğini tehdit ediyor.

Yasal düzenlemeler caydırıcılıktan uzak
Toplum düzenini, genel ahlakı, genel sağlığı, çevreyi ve ekonomik düzeni korumak amacıyla düzenlenen 5326 sayılı Kabahatler Kanunu’nun ‘İşgal’ başlığı altında düzenlenen 38. Maddesinde bu eylemin cezai sorumluluğu düzenlenmiştir. “Yetkili makamların açık ve yazılı izni olmaksızın meydan, cadde, sokak veya yayaların gelip geçtiği kaldırımları işgal eden veya buralarda mal satışa arz eden kişiye, belediye zabıta görevlileri tarafından elli Türk Lirası idarî para cezası verilir” şeklinde yapılan düzenleme ile para cezası uygun görülmüştür. Ancak anılan yasal düzenlemede yer alan cüz’i miktardaki para cezasının herhangi bir caydırıcılığı bulunmuyor.
Ancak yaptırımları güçlendirmek için belediye zabıtalarına da bu konuda birtakım yetki ve görev verilmiş durumdadır. 26490 sayılı Belediye Zabıta Yönetmeliği’nin 10 maddesinde belediye zabıta memurlarının çevre sağlığı ile ilgili görevleri arasında bu görev düzenlenmiş bulunmakta. Bu maddeye göre belediye zabıtaları, Belediye sınırları içerisinde kaldırımları, toplu taşıma araçlarına ait durakları, yangın musluğu, doğalgaz kutusu, yeşil alan, engelli geçişi ve benzeri yerleri motorlu veya motorsuz araçlar ile işgal edenler hakkında 5326 sayılı Kabahatler Kanunu doğrultusunda işlem yapmakla görevlendirilmiş. Ayrıca bu araçların sahipleri tarafından kaldırılmaması ve sahibinin bulunamaması halinde yetkili birimlerle en yakın otoparka çekilmesini sağlamak, ruhsatında belirtilen amacı dışında kullanılan motorlu araçları emniyet birimlerine bildirmekle de görevlendirilmiş olup bu konudaki denetimi yapmak zorundadırlar.
Bu konuda yine en büyük görev İzmir halkına düşüyor. Toplumsal bir bilinç yaratılarak Belediyenin bu yönde adım atması için çaba sarf edilmesi gerekiyor. Vatandaşlar, bu konulara dair şikayetlerini, şikayete konu işyeri sokağa cepheli ise İlçe Belediyesi Zabıta Müdürlüğü’ne, cadde ya da bulvara cepheli ise İzmir Büyükşehir Belediyesi Zabıta Dairesi Başkanlığına ve ya belediyenin “Hemşehri” İletişim Merkezine (HİM) iletilebilir.
Haber: Gülay Zor
Comments