top of page

Uzaktan Okul Yakından Kira Zor

  • Yazarın fotoğrafı: Ajans İris
    Ajans İris
  • 12 Kas 2021
  • 2 dakikada okunur

Tüm dünyayı saran Covid-19 virüsünün etkisi iki yılı aşkın süredir sürmekte. Başta sağlık olmak üzere yaşamın her alanında kayıplar ve zararlar yaşanmaya devam ediyor. Uzaktan eğitim süreci kimi okullarda tamamen kaldırılmışken çoğu okulda hibrit (karma) şekilde sürdürülme kararı alındı. Alınan kararların ardından binlerce öğrenci için zorlu bir süreç başladı.


Öğrenciler ekonomik krizin sebebi değil mağduru


Binlerce öğrenci yeni alınan eğitim kararıyla birlikte ev ve yurt arayışına girdi. Yurt ve ev kiralarındaki orantısız artış öğrencileri ve ailelerini zora soktu. Pandemiden önce alışagelmiş fiyatların bir buçuk yılın ardından fazlasıyla artması, ani yığılmadan kaynaklı ev bulamama sorunu birçok öğrencinin ortak şikayeti oldu. Kuzey Kıbrıs Türk Cumhuriyeti'nde Hukuk ve Psikoloji alanında çift ana dal yapan İbrahim İncel, okulların uzaktan olmasının eğitimi zorlaştırdığını ama barınma gibi masrafların olmamasının maddi anlamda rahatlık sağladığını söyledi. İncel: "Çoğu ev sahibi kirayı yıllık olarak sözleşmeli alıyor. Kıbrıs'ta bazı evler pound üzerinden kiralanıyor, bizim ev sahibimiz de yabancıydı ve pound olarak ödüyorduk. Okullar kapanınca benim gibi aile evine dönen öğrenciler için çok iyi oldu çünkü ısınma, evin temel ihtiyaçları gibi masraflardan kurtulduk. Türkiye şartlarında ekstra bir masrafın olmasının ne kadar zor olduğu bir gerçek. Ev tutabilen, KYK’da yer bulabilen öğrenciler şanslı sayılıyor. Yaklaşık 2 yıldır her şeyin fiyatının bu kadar artması, ihtiyaç olduğu için nasıl olsa alırlar düşüncesinden dolayı artan kiralar ve öğrencilerden ne kadar çok para alabiliriz diye düşünmeleri bizleri mağdur etti." ifadesini kullandı.



Online eğitim süreci hibrit (karma) şekilde devam ederken hala daha bilgisayarı ve evinde internet bağlantısı olmayan öğrenciler mevcut. Eksiklikler giderilmeden devam ettirilmeye çalışan eğitim sürecinin verimsiz olmasından birçok öğrenci şikayetçi. Son sınıf öğrencisi İncel:

"Okul ve sınavlar örgün olduğu için bilgisayara bu kadar ihtiyaç olduğu belli değildi. Birçok kişi temin edemedi. Örneğin internet çok sıkıntılı oldu. Çok zor şartlar altında yaşayan arkadaşlar var, herkes iyi olanaklara sahip değil. Sınav esnasında kesilen elektrik, derslere girememe, okulların kendi sitesinin sürekli çökmesi çok zorluk yaşattı. Odaklanmak, derste kesintisiz durmak çok zordu." dedi.

Haber: Türkan Şişoğlu

Comments


bottom of page