Yeni Yılla Gelen Elektrik Zammıyla Vatandaş Şokta
- Ajans İris
- 22 Oca 2022
- 2 dakikada okunur
2022 yılının ilk gününde diğer birçok ürünle beraber elektriğe de, % 50 ila %125 arasında değişen oranlarda kademeli olarak uygulanmak üzere zam geldi. Tüketicilerin aylık 150 kilovatsaatlik elektrik kullanımı kritik sınır olarak belirlenirken, bu sınırın altındaki ve üstündeki tüketimlerin farklı fiyatlandırılması öngörülüyor.
Elektrik kullanımında uygulanacak tarifede haneler için 150 kilovatsaate kadar olan tüketimlerde; kilovatsaat başına vergiler dahil 1,37 TL’den faturalandırılırken, bu sınırdan fazla olan her kilovatsaat tüketim için uygulanacak birim fiyat 2,06 Tl oldu.
Elektriğe gelen bu zammın sadece yarısına maruz kalmak için, elektriği ayda 150 kilovatsaatten az tüketmek gerekiyor. Ortalama bir evde elektrikle çalışan en az 15 tane elektrikli ev aleti var. Bunlar, buzdolabı, çamaşır makinası, elektrik süpürgesi, bulaşık makinesi, fırın, televizyon, bilgisayar, ütü, küçük ev aletleri, saç kurutma makinesi, kombi ve bunun gibi bir evin en temel ihtiyacı olan ve elektrikle çalışan alet ve araçlar. Bu aletlerin ortalama elektrik tüketimi ise şöyle:

Ancak bu araçların harcadığı elektriğin 150 kilovatsaatin altında kalması mümkün olmuyor. Bu nedenlerle de bu oranda bir elektrik tüketimi hayat olmaktan öteye gidemiyor. Elektrik kullanımı bu sınırın üstüne çıktıkça maruz kalınan zam oranı ve dolayısıyla miktarı artıyor. Zamlı elektrik faturalarının tüketicilere gönderilmeye başlandığı bu günlerde, vatandaşlar gelen faturalardaki fahiş miktarlara inanamıyor. Zammın etkileri asıl Şubat ayında görülecek olup Ocak ayı faturaları ise bir önceki ayın fatura miktarının iki katı oranında bir bedel içeriyor. Kimilerinin faturasında yüzde %50 oranında, çoğunluğun faturasında ise % 100 ve % 125 oranında bir artış söz konusu.
Tüketici Derdini Tweet’lerle Anlattı
Elektriğe yapılan bu zamma tepkiler artarken, vatandaşlar ardı ardına zamlı faturalarını sosyal medyada paylaşıyorlar. Bu paylaşımların yanında Twitter’da da oldukça yoğun paylaşımlara sahne oluyor.
Örneğin, Twitter’da elektrik zammıyla ilgili olarak 13.01.2022 tarihi ila 20.01.2022 tarihleri arasında çeşitli kullanıcılar tarafından paylaşılan 1.000 tweet üzerinde yapılan araştırma sonuçları aşağıda şekilde tespit edilmiştir.
Bu 1.000 adet paylaşımdan 563’ü tweet, 437’si yanıt olarak gerçekleşmiş olup retweet bulunmamaktadır.

Bu sayılara göre paylaşımların % 56,3’ü tweet ve % 43,7’si ise yanıt olarak gerçekleşmiştir.
Tweetlerin günlere göre dağılımında ise en çok % 27,6 oranıyla Perşembe ve % 27,2 oranıyla Cuma günleri paylaşım yapılmıştır. Gün içinde saat itibariyle paylaşımlar en çok, % 9,2 oranında saat 20.00 de, %7,5 oranında saat 22.00 de, %7,0 oranında saat 19.00 da ve %6,6 oranında saat 21.00 de paylaşım yapılmıştır.

Elektrik zammıyla ilgili yapılan paylaşımlarda en çok kullanılan etiket %43,6 oranıyla “elektrik” olurken bunu, %12,8 ile “elektrikzammı”, % 9,6 ile “elektrikfaturası”, %4,8 ile “akpyeverilenheroy”, %4,8 oranıyla “faturalar” etiketleri takip etmektedir.

Elektrik zammına 13.01.2022 tarihi ila 20.01.2022 tarihleri arasında tweet atan kullanıcılar aşağıda listelenmiş olup, bu tarihler arasında en çok tweet, 13 kez “comoOyak” adlı kullanıcı, 6 tweetle “ozorjinka” adlı kullanıcı ve 5’er tweetle, “OrkunCulpa”“Relx63600428” “dennistr” adlı kullanıcılar tarafından paylaşılmıştır.
Yukarıda adları yer alan kullanıcıların tweet sayısına göre takipçileri ise şöyle sıralanmaktadır.

Elektrik zammı ile ilgili olarak, 13.01.2022 ve 20.01.2022 tarihleri arasındaki twitter veri analizinden de anlaşılacağı üzere, elektriğe yapılan fahiş zam vatandaşların büyük tepkisini çekmiştir. Yukarıdaki veri analizi, elektrik zammın yapıldığı tarihten sonrası bir tarih aralığına ait olsa bile, zammın faturalara yeni yeni yansımaya başlaması nedeniyle anlamlı sonuçlar içermektedir.
Vatandaşların tepkisini açıkça ortaya koymakta olan tweet içerikleriyle, birçok temel tüketim ürünlerine yılbaşından bu güne dek yapılagelmekte olan fahiş zamlarla birleşen elektrik zammına tepkilerin de, yaşanmakta olan olumsuz ekonomik koşullar nedeniyle, uzun bir süre daha devam edeceğini göstermektedir.
Haber: Gülay Zor
Comments